28 d’abr. 2008

Ruta Picamoixons-Prades-Picamoixons



Diumenge 27 d’abril de 2008.

Ruta: Picamoixons-Prades-Picamoixons
Distància aproximada: 115 Km.


Es tracta d’una de les rutes típiques del Picamoto. La situació de l’emplaçament, a uns 1000 metres d’altitut, les carreteres virades i amb bon asfalt en la majoria de trams, i la concorrència de motos que es citen cada cap de setmana a la zona, fan que sigui una zona molt recomenable en aquesta època de l’any.

L’itinerari fou el següent: sortim de Picamoixons a uns 220 metres d’altitut sobre el nivell del mar i ens dirigim cap a l’Espluga de Francoli. Per fer aquest trajecte hem hagut d’agafar la C-14 direcció a Lleida durant uns 15Km, per després desviar-nos direcció l’Espluga-Monestir de Poblet uns 3,5Km més per la TV-7001.

El terme de l’Espulga de Francolí té una extensió de 57,66 km2 i la seva altitud respecte al nivell del mar és de 412 m. Actualment té uns 4.000 habitants. El seu terme està regat pels rius Milans i Francolí i comprèn la caseria i l’antic balneari de Les Masies. Aquesta població té llocs mereixedors de ser visitats, com poden ser la cova de la Font Major o el Museu de la Vida Rural.

Desde l’Espluga hem anat a buscar la carretera de Poblet T-700, i un cop transcorreguts encara no 3Km topem amb la majestuositat del Monestir de Poblet.

Continuem per la T-700 durant uns trepidants 19Km. En aquest punt és on comença realment la diversió; una carretera estreta i molt virada, plena de corbes imposibles, vistes espectaculars i la frondositat de la zona, fan que aquest tram es faci realment curt.

Ja hem arribat a Prades, situat prop del cim de les Muntanyes de Prades, de les que n'ostenta la capitalitat, la Vila Vermella de Prades es troba al bell mig d'un altiplà a 940 mts. d'altitud en una zona de gran densitat boscosa de la comarca del Baix Camp a la província de Tarragona que es caracteritza per un clima frescal a l'estiu, per la bellesa del paisatge, la riquesa vegetal i les preuades aigües. Aquest agradable indret és ideal per realitzar esports de muntanya així com meravelloses excursions per la seva extensísima varietat de rutes. Al vell mig de la vila hi trobem la plaça major; La Plaça Major és un conjunt arquitectònic harmoniós, de volums equilibrats i colors vistosos, amb una font esfèrica renaixentista coneguda arreu, d’on un cop l’any hi fan rajar cava per entusiasme de vilatans i foranis. Aquesta plaça, a més, ha esdevingut punt de trobada de motociclistes d’arreu, els quals aprofiten per fer un bon esmorzar en qualsevol de la desena de bars que hi podem trobar.

Aprofitem per esmorzar abans de reprendre la ruta.

Proseguim el viatge direcció a Ulldemolins per la carretera de Reus T-701 i la C-242 durant uns 13Km. En aquest tram de carretera hi continuem trobant bones corbes i asfalt en bastant bon estat.
Arribem a Ulldemolins. Ulldemolins és un municipi de la comarca del Priorat situat a la vall del riu Montsant, en un congost, entre les vessants meridionals de la serra de la Llena i les septentrionals del massís del Montsant . El terme, que es troba a 651 metres d'alçada, és molt accidentat, amb abundància de balmes, cavitats i cingleres. El to clar dels seus conglomerats oligocènics ofereix un viu contrast amb les llicorelles fosques del seu peu. Ocupa una extensió de 37,91 km2. En aquest municipi cada any al febrer es realitza una de les concentracions de motos més important, la coneguda AMOTONAMIENTO, en honor a tots els caiguts en accident de moto. Molt recomanable.

Seguim direcció la següent població, Vilanova de Prades per la mateixa C-242 durant 2Km fins a arribar a l’encreuament que ens durà a la T-7003. Aquest tram de carretera d’uns 9Km és sense cap mena de dubte perfecte, tanmateix sembla fet expresament per anar-hi amb moto; És una carretera ample, amb un asfalt en perfecte estat, amb un viratge rera l’altre, amb molta visibilitat i sense que cap d’ells presenti un gran perill. Arribem a Vilanova de Prades. Vilanova de Prades és un poble de poc més de 175 habitants, de 21.15 km2 d’extensió i a 893m d’altitut. En aquesta vila hi trobem bons llocs per visitar com la Font Vella, la Punta del Curull (punt més alt de la Serra de la Llena), les restes de molins fariners, així com una amplia xarxa de rutes per pasar-hi el dia.
Continuem per la TV-7004 direcció Vallclara i Vimbodí. Aquí la carretera s’enxampla una mica. Al cap d’uns 5Km. atravessem Vallclara, municipi de la Conca de Barberà de poc més de 100 habitants situat a la vall del Barranc de Vallclara o riu de Milans, afluent de capçalera del riu Francolí. El terme municipal, té una extensió de 13,42 Km2 i 623 m. d'altitud.
6Km. després arribem a Vimbodí, municipi de 1050 habitants de la Conca de Barberà d’extensió 65.5Km2 i a 496m d’altitut, d’on enllaçarem amb la N-240 direcció Tarragona. Al cap d’uns 12Km arribarem a Montblanc a uns 350m d’altitut des d’on encararem el conegut com a coll de l’illa.

Aquest coll molt virat i ample, d’uns 16Km de distancia i a uns 800m d’altitut en el punt més alt, és el punt d’unió entre la capital de la Conca de Barberà (Montblanc) i la de l’alt Camp (Valls). A dalt de tot del coll podem observar desde el mirador, una gran area del camp de Tarragona que abarca fins a la profunditat del mar.

Un cop a la capital de L’Alt Camp, ja només ens queden 5Km per arribar al punt d’arribada, un parell d’horetes després, Picamoixons.